onsdag den 3. december 2025

Fødevareproduktion kost og sundhed

 

Mål

At du ved hvilke nærringsstoffer kroppen har behov for.
At du har kendskab til kost og energiberegning
At du kan opstille relevante undersøgelser i forhold til emnet.
At du har kendskab til hvordan kosten har indflydelse på din sundhed.
At du er i stand til at vurdere fødevares bæredygtighed.
At du kan give bud på hvordan vores fødevarer fremstilles ud i fremtiden.

Forløb

Uge 8 Opstart på fødevarekemien. Vi arbejder med kulhydrater og skal se filmen mad på hjernen 3
Smag på forskellige kulhydrater. Påvisning af stivelse med iod-kalium

Uge 9 Forsøg med amylase, og spaltning af sukrose og teori om kulhydrater.

           
 Blodsukkerbelastning Opsamling på amylaseundersøgelse, spaltning af sucrose og blodsukkerbelastning (Æble, Chokolade, Cola med og uden sukker, 3 målinger på hver). Se videoen om fordøjelse af kulhydrater

Uge 10 Kunstige sødemidler, præferenser af læskedrikke, måling af sukkerindhold med refractometer i læskedrikke. Teori om proteiner

Uge 11 Tirsdag
            1. Se videoen om protein, kort rep. fra sidste uge.
            2 Se videoen om fordøjelse af proteiner.
            3. Se video om proteinsyntese.
            4. Lav jeres aminosyreberegning  på bøf bearnaice og bøf wannabe.
            Påvisning af protein i ærter og sojabønner
            Koagulering af æg
            Bromelin nedbryder husblas

Uge 11 Torsdag Vikar
            Læs på hjemmesiden biotechachademy.
            De 9 teoriafsnit under kroppen og kosten.

Uge 12 Teori om fedt, analyse af fedtindhold i chips
               Se videoen om nedbrydning af fedt 

Uge 15

Oplæg om vitaminer, se filmen den "Gyldne ris" og lave tilhørende opgaver.

Tekster, artikler og videoer

NaturensUunivers 9- din egen energibalance