Mål
Kan benytte en syre-base indikator.
Kende til sikkerhed ved anvendelse af syrer og baser.
Kende almindelig anvendte syrer og baser og deres kemiske formler.
Kende forskellen på stærke svage syrer og baser.
Kan anvende ”ionmodellen” for syrer og baser.
Kan give eksempler på syrer og baser i hverdagen.
Kan forklare hvad der sker ved en fortynding.
Kan forklare neutralisation af en syre eller base.
Kan forklare hvordan man kan danne et salt( de 2 måder)
Kender til anvendte salte i hverdagen og deres formler.Kan anvende titrering som kemisk analysemetode.
Forløb
Uge 33 Vi måler pH værdi i forskellige hverdags ting
Uge 34 Teori om syrer. Undersøgelser: Hvad er syreionen, fortynding af en syre
Teori om baser. Undersøgelser: Hvad er baseionen. Kan vi remstille en base?
Uge 34 Teori om syrer. Undersøgelser: Hvad er syreionen, fortynding af en syre
Teori om baser. Undersøgelser: Hvad er baseionen. Kan vi remstille en base?
Uge 38 Baser og salte
Uge 39 Titrering af læskedrikke/ionpåvisning
Uge 39 Titrering af læskedrikke/ionpåvisning
Uge 40 Titrering
I skal skrive en kemijournal over jeres undersøgelse af pH værdi i forskellige drikkevarer.
En journal fylder ca. 1.5 side, følgende punkter skal medtages
- Formål med undersøgelsen
- Hypotese
- Teori (Her beskriver I den teori der ligger bag jeres titrering, hvad er en syrer/base, hvad sker der når du neutraliserer en syre med en base. relevant teori om pH-skalaen)
- Udførsel
- Resultater
- Fejlkilder
- Konklusion
Uge 41 Titrering og Journalskrivning
Uge 42 Efterårsferie
Tekster, artikler og videoer
Naturens univers, ind i kemienPowerpoint
Øvelser
Fortynding af en syreStærk og svag syre
Calsium i vand
Neutralisation
Syre i sodavand
Kemisk analyse